HeatWork kovettaa betonia siltatornin huipulla

Kopio julkaisusta Fremover 24. marraskuuta 2016, kirjoittaja Fritz Hansen

Hålogalandin siltaa rakentavat kiinalaiset etsivät ratkaisua internetistä

Googlettamalla he löysivät firman Narvikista

Kiinalaisella urakoitsijalla, SRBG:llä, pitää kiirettä Hålogalandin sillalla.
Etsittyään netistä ratkaisuja talvivalun ongelmiin, ratkaisu löytyi Narvikista.
Eräs, joka ei yllättynyt paikallisen ratkaisun löytymiseen on Visinor Rehabin toimitusjohtaja, Terje Feragen. – Tällä alueella on uskomattoman laajasti betonipätevyyttä, hän toteaa. Visinorilla on ollut, ja on edelleen, urakoita ympäri maata, ja siksi tietääkin hyvin ammattipiirit koko maassa.

Ei löydy

Siitä mitä Narvikista löytyy, hänellä ei ole epäilystäkään:
– Se on erityisen vahvaa. Niin konsultit, urakoitsijat kuin muutkin alat, hän sanoo.
Viimeksi mainittujen joukosta löytyy UiT Narvikista, sekä tutkimus- ja innovaatioyritys NORUT.
– Kun emme ole täysin onnistuneet lanseeraamaan tätä kansallisesti, ja että myös pohjoisnorjalaiset urakat karkaavat maanosasta, voi olla osaksi sen syytä, että suurien kansallisten yritysten sisäänostajat pitävät majaansa Oslossa, eivätkä löydä meitä sieltä käsin, epäilee Terje Feragen.
SRBG sen sijaan löysi ja arvosti tätä ammattitaitoa etsiessään Hålogalandin sillan valutöihin hyviä ratkaisuja.

Lennokasta touhua

Niinpä Heatwork-aggregaatti nostettiin lähes 200 metriin tiistaina otettavaksi käyttöön siltatornien huipulla.
Vitalijus Zubrickas ja Nikola Gerber Visinor Rehabilta otettiin avuksi auttamaan näissä erityisen lennokkaissa töissä.
Myyntipäällikkö Tommy Larsen HeatWorkiltä kertoo, miten he saivat vierailun kiinalaiselta urakoitsijalta: – Hän oli etsinyt internetistä ratkaisuja betonin talvivaluun. – Hän löysi arvosteluja tuotteestamme. Yllätys oli suuri, kun hän huomasi ratkaisun löytyvän Narvikista, lyhyen matkan päästä siltatyömaasta.
Kun hänelle oli kerrottu laitteistosta ja esitelty sitä, hän oli myyty: – Hän halusi käyttää sitä.

Pitkä kokemus

– Lähetimme hänet vierailemaan Visinorille, yritykseen jolla on pitkä kokemus laitteiden käytöstä. Muun muassa Ofotenin ja Balsfjordin välisen korkeajännitelinjan mastojen perustuksien valamisen yhteydessä.
Terje Feragen vahistaa Tommy Larsenin antamat tiedot siitä, että lämpöä lisäämäällä voi säästää paljon aikaa.
Sitä, kuinka paljon lämpö merkitsee, Tommy Larsen kuvailee näin:
– Minulla on nyrkkisääntö, josta pidän kiinni. Sen mukaan, jos pakkasta on yksi aste, betonin kovettuminen 75 prosenttiin vie 55 päivää. – Jos lämpötila on vain 21 astetta, vie se vain kahdeksan päivää.

Pitkä tauko

Terje Feragen lisää: – Tärkeintä valussa on tasainen lämpötila. – Jos miinusasteita on enemmän kuin viisi, silloin ei voi valaa, joten oli riski, että he joutuisivat odottamaan kevääseen, ellei käytössä olisi keinoa lisätä lämpöä. Ja tässä tapauksessa tasaista lämpöä. -On edelleen kalliimpaa valaa talvella kuin kesällä, mutta käyttämällämme laitteistolla tiedämme koko ajan, mikä lämpötila on kovettumisen aikana, niin betonissa kuin sen ulkopuolella. – “Temppu” on anturien valaminen betoniin, joiden ansiosta koko prosessi on hallinnassa, hän selittää.
– On useita tapoja lisätä lämpöä, mutta jos lämpöä lisätään liikaa paikallisesti, myös se voi pilata betonin, hän huomauttaa.

Lataa PDF Fremoverilta