HeatWork gjuter betong högst upp på bropelaren

Fax från Fremover, 24 November 2016, av Fritz Hansen

Det kinesiska företag som byggde Hålogaland-bron sökte lösningar online

Google ledde dem till ett företag i Narvik

Det kinesiska entreprenadföretaget SRBG är i tidspress när det gäller Hålogaland-bron.
Efter att ha sökt lösningar online på utmaningen med vintergjutning, hittade de lösningen – i Narvik.
En av dem som inte är förvånade att lösningen på utmaningen hittades lokalt är Terje Feragen, VD för Visinor Rehab. ”Det finns en extremt stor och kunnig betongindustri i den här regionen”, hävdar han. Visinor har haft och har projekt över hela landet, och har därför en god överblick över den professionella miljön på nationell nivå.

Inte upptäckt

Han tvivlar inte på vad som kan hittas i Narvik:
”Den är väldigt stark. Både när det gäller konsulter, entreprenörer och andra professionella områden”, säger han.
Bland det senaste är, inte minst, Tromsö universitet i Narvik och forsknings- och innovationsföretaget NORUT.
”Att vi inte har lyckats förmedla detta nationellt, och också att nordnorska projekt läggs ut på entreprenad till utländska företag, kan förklaras med att inköpskontoren för stora, offentliga företag ligger i Oslo. Och vi dyker inte upp på deras radar”, menar Terje Feragen.
SRGB både upptäckte och insåg kompetensen i det här fallet efter att de sökt effektiva lösningar för gjutning på Hålogaland-bron.

Luftigt

Så på tisdagen lyftes ett HeatWork-aggregat nästan 200 meter upp i luften för att användas högst upp på brofästena.
Vitaljus Zubrickas och Nikola Gerber från Visinor Rehab kontaktades för att hjälpa till under detta särskilt hisnande äventyr.
Tommy Larsen, försäljningschef på HeatWork, berättar här om vad som hände när de fick besök av en representant från den kinesiska entreprenören: ”Han hade sökt på nätet efter lösningar på utmaningarna i att gjuta betong vintertid. Där hittade han utvärderingar av vår produkt. Överraskningen var stor när han upptäckte att det låg i Narvik, bara en kort sträcka från där bron byggs.”
Efter att representanten fått en presentation av utrustningen, tog han beslutet. ”Han skulle använda den.”

Lång erfarenhet

”Vi skickade honom därför till Visinor, ett företag med lång erfarenhet av att använda utrustningen, bland annat i samband med mastfundament till den nya kraftledningen från Ofoten till Balsfjord.”
Terje Feragen bekräftar Tommy Larsens påstående att man kan spara mycket tid genom att använda värme.
Tommy Larsen beskriver hur viktig temperaturen är så här:
”Jag har en standard som jag förhåller mig till. Den går i princip ut på att det tar 55 dagar att uppnå 75-procentig härdning av betong om temperaturen är -1 grad celsius. Om temperaturen är +21 grader tar det bara 8 dagar.”

Långt avbrott

Terje Feragen tillägger: ”Det viktigaste är att uppnå en jämn temperatur vid gjutningen. Om temperaturen är lägre än -5 grader, bör man inte gjuta. Därför riskerar de att få vänta till våren om det inte fanns metoder att tillföra värme.” Och i det här fallet, stabilisera värme. ”Det är troligtvis fortfarande dyrare att gjuta på vintern än på sommaren, men med den utrustning vi använt i fundamenten, känner vi till både den invändiga och den utvändiga temperaturen under gjutningsprocessen. ’Tricket’ är att sensorer gjuts in i betongen, vilket ger oss full kontroll över hela processen”, förklarar han.
”Det finns flera olika sätt att tillföra värme, men om man tillför för mycket i begränsade områden, kan det förstöra betongen”, påpekar han.

Ladda ner en PDF på Fremover