Peabin vihreä investointi

Peabin vihreä investointi

Peab Bjørn Bygg -urakoitsija arvioi saavansa suuria ympäristöetuja siirtyessään käyttämään liikuteltavia lämmitysjärjestelmiä rakennustyömailla.

Peab Bjørn Bygg on solminut ostosopimuksen, johon sisältyy 10 liikuteltavan lämmitysjärjestelmän (HW 3600) sekä useiden ilman lämmittämiseen tarkoitettujen CliWi-järjestelmien hankinta Narvikissa toimivalta HeatWorkilta. Nestekiertoista teknologiaa hyödyntäviä laitteita käytetään muun muassa roudansulatukseen, rakennusten lämmitykseen ja kuivaukseen, betonin kovettamiseen ja vahinkosaneerauksiin.

– Tämä on suuri vihreä päivä Peab Bjørn Bygg! Laitteilla saavutettavat ympäristöhyödyt ovat merkittäviä, ja niiden avulla on mahdollista täyttää muun muassa julkisten palveluntarjoajien asettamat uudet ympäristövaatimukset, Peab Bjørn Bygg toimitusjohtaja Gro Skaar Knutsen toteaa.

Eroon polttoöljylämmittimistä
Investoinnin ansiosta Peab Bjørn Bygg on helpompi saavuttaa tavoitteensa rakennustyömaiden polttoöljylämmittimistä luopumiseksi. Polttoöljylämmitin on dieselgeneraattori, joka tuottaa paljon hiilidioksidipäästöjä ja paikallisia ilman epäpuhtauksia.

– Odotamme innolla polttoöljylämmittimien korvaamista uusilla HeatWork-laitteilla. Niiden nestekiertoinen lämmitys takaa ympäristömyötäisen lämmittämisen ilman pakokaasuja, hajuja tai kosteutta rakennuksessa. Kulutus ja päästöt voivat vähentyä yhteensä 80–100 prosenttia, Knutsen sanoo.

Mullistaa betonin kovettumisprosessin
Kolme laitetta on jo matkalla Senjaan, jonne Peab rakentaa SalMarin uuden maapohjaisen kalankasvatuslaitoksen. Uudisrakennuksen jalanjälki on reilut 13 000 neliömetriä, ja rakennustyöhön sisältyy laajoja betonitöitä. Laitteita käytetään sekä energianlähteenä että olosuhteiden hallinnassa betonivalun valmistelussa, sen aikana ja jälkitöissä.

– Menetelmän avulla kovettumisprosessi saadaan täysin hallintaan ja kovettumisaika lyhenee. Tämä takaa lämpötilan ja kovettumisen tarkan seurannan lisäksi kovettumisen optimaalisen laadun. Menetelmän avulla prosessi etenee paremmin ja mullistaa rakennushankkeidemme kovettumisprosessin niin kesällä kuin talvellakin, Knutsen sanoo.

Pienempi vahinkojen vaara
Loput seitsemän HW 3600 -laitetta ovat tarpeen mukaan käytettävissä Peabin muihin rakennushankkeisiin alueella. Ympäristöön, laatuun ja työn edistymiseen liittyvien etujen lisäksi laitteet parantavat myös työntekijöiden turvallisuutta ja työarkea.

– Valamalla putkia betonipohjaan alue pidetään jäättömänä, jolloin vahinkojen vaara pienenee huomattavasti. Samalla säästämme aikaa ja varoja, kun lumitöiden sekä peittelyn tarve vähenee, Knutsen toteaa.

Paikallinen yhteiskuntarakentaja
Peab Bjørn Bygg on paikallinen yhteiskuntarakentaja Pohjois-Norjassa. Gro Skaar Knutsen kertoo yrityksen etsivän aina paikallista työvoimaa ja paikallisia toimittajia hankkeisiinsa.

– Olemme erittäin tyytyväisiä löydettyämme tällaista osaamista lähimarkkinoiltamme. Paikallisen elinkeinoelämän tukemisen lisäksi saamme varmuuden siitä, että järjestelmä toimii hyvin toimintaympäristössämme ja huoltopalvelut ovat helposti saatavilla, hän sanoo.

Palkittua vihreää teknologiaa
HeatWork on perheyritys, jonka toimisto ja tehdas sijaitsevat Narvikissa. Yrityksellä on ainutlaatuista nestekiertoisen teknologian osaamista, ja sen tuotteet ovat useaan kertaan palkittuja.

– Olemme tietenkin sekä erittäin iloisia että ylpeitä saadessamme Peabin uudeksi asiakkaaksemme, HeatWorkin myyntijohtaja Tommy Larsen sanoo.

– Uskomme, että HeatWorkin kokonaisvaltaiset lämmitysratkaisut ovat täysosuma Peabille, jolla on selkeät tavoitteet päästöjensä vähentämiseksi, vihreän imagonsa kehittämiseksi ja hankkeidensa toteuttamiseksi kannattavasti, Larsen sanoo