Solgte «teletiner» til Afrika

 

Faksimile fra Fremover 1. september 2017 av Roger Danielsen

Solgte «teletiner» til Afrika

HeatWork startet med å produsere teletinere, men utstyret viste seg å ha langt større anvendelighet. Den helt nyutviklede maskinen på bildet skal til det østafrikanske landet Mauritius i det sørvestlige Indiahavet.

«Å selge sand i Sahara» kan tilsynelatende passe godt her. Temperaturen i Mauritius er aldri under 21 varmegrader – selv ikke på natta, ifølge en oversikt nettsiden til turoperatøren Apollo.

Skadedyrbekjemper

– Fantastisk artig. Denne HeatWork-maskinen skal selvfølgelig ikke brukes til å tine, men den understreker poenget med at maskinene har en rekke anvendelsesområder. Noen kunder bruker dem riktignok utelukkende til teletining, mens andre bruker dem hele året til å bekjempe skadedyr, byggtørking, byggvarme, betongherding og så videre, sier daglig leder Reidar Schille.

Den nyutviklede maskinen som skal til Afrika, skal brukes med den nye patenterte CliWi-teknologien for å bekjempe skadedyr.

Rundt 1.000 solgte maskiner

HeatWork holder til på Fagernes og har siden oppstarten produsert rundt 1.000 dieseldrevne mobile varmekraftverk. I fjor solgte selskapet 108 slike maskiner, hvorav to til Frankrike og 30 til Sverige/Finland.

I dag koster maskinene fra 350.000 kroner. De største maskinene med de mest omfangsrike utstyrspakkene koster rundt en million kroner. Effekten er 103.000 watt.

– Vi har hatt fokus på å lære opp kundene til merbruk slik at de kan påta seg flere typer jobber. Det er maskiner som går døgnet rundt hele året. Noen bruker også det tilleggsutstyret vi leverer mot fjernvarmeanlegg. De trenger ikke maskinen, sier markedsansvarlig Kristin Markussen.

Bestilt usett og uprøvd

HeatWork høster nå fruktene etter at skadedyrbekjempingsselskapet Rentokil i Frankrike tok maskiner i bruk. Maskinen som skal til Afrika, ble bestilt usett og uprøvd som et resultat av det.

– Det er nesten en historie i seg selv. Kunden bestilte den etter å ha fått en anbefaling fra sjefen for Rentokil i Australia. Han hadde hørt om maskinen etter at Rentokil i Norge og Frankrike tok den i bruk, sier Reidar Schille.

Væskebåren varmebehandling i forbindelse med eksempelvis veggedyrsanering er definitivt mer miljøvennlig enn å bruke giftige kjemikalier.

– Vårt produktspekter er mitt i blinken for det grønne skiftet, og treffer nå godt inn i flere markeder. Men miljøvennlig teknologi er ett forhold. Noen insekter har dessuten utviklet resistens mot virkestoffer i gift. Høy temperatur kan de aldri bli resistente mot, legger den daglige lederen til.

Nominert til innovasjonspris

Gründer og arbeidende styreleder Almar Markussen er stolt over utviklingen i HeatWork. Selskapet er nominert til Byggenæringens Innovasjonspris for den nye teknologien CliWi, som er en forkortelse for Climate Winner – klimavinneren. Prisen deles ut på bransjemessen «Bygg Reis Deg» i oktober.

– Vi har utviklet supereffektivt og miljøvennlig utstyr som vi er helt alene om. Tidligere var denne typen utstyr svært tungt og vanskelig å bruke, men vi er klare til å løfte oss inn i et stort marked. Vi er klar over utfordringen og vi jobber strategisk og bevisst mot framtidens struktur, sier styrelederen.

Doblet omsetningen fra 2015 til 2016

I 2014 gjorde HeatWork strukturelle grep og sørget for egne selgere. Totalt teller staben nå 26 medarbeidere. Tallene for 2016 er nå klare. Omsetningen ble 57 millioner kroner, driftsresultatet ble 6 millioner og ordinært resultat før skatt ble 4 millioner. I 2015 var tilsvarende tall 28 millioner, 31.000 kroner og 260.000 kroner.

– Vi har tatt ett steg videre. 2015 var en mellomperiode der vi gjorde grep. 2016 er et resultat av langvarig arbeid. Vi ser nå at å ha salgssystemet «in house», var vellykket, sier Reidar Schille.

I førersetet

Almar Markussen forklarer at det aldri har vært tatt utbytte i selskapet. Alt har vært skutt inn for å utvikle produktporteføljen.

– Vi har flyttet grenser. Å utvikle nye konsepter er kostbart men vi sitter i førersetet når det gjelder produktutvikling, sier han.