HeatWork herder betong på toppen av brutårnet

 

Faksimile fra Fremover 24. november 2016 av Fritz Hansen

Kineserne som bygger Hålogalandsbrua søkte på internett etter løsning

HeatWork herder betong på toppen av brutårnet

Den kinesiske entreprenøren SRBG er i tidsnød på Hålogalandsbrua.
Etter å ha søkt på internett etter løsninger på utfordringer med vinterstøping fant han løsningen – i Narvik.
En av dem som ikke er overrasket over at svar på utfordringene var å finne lokalt, er daglig leder for Visinor Rehab, Terje Feragen. – Det er et utrolig stort og kompetent betongmiljø i regionen, fastslår han. Visinor har hatt – og har – oppdrag over hele landet, og har dermed god oversikt over fagmiljøene i hele landet.

Oppdages ikke

Om det som er å finne i Narvik, er han ikke i tvil:
– Det er særdeles sterkt. Det gjelder både konsulenter, entreprenører og andre fagmiljø, sier han.
Blant de sistnevnte er ikke minst UiT i Narvik og forsknings- og innovasjonsselskapet NORUT.
– Når vi ikke helt har lyktes med å komme ut med dette nasjonalt, og at også nordnorske oppdrag dermed går ut av landsdelen, kan det skyldes at innkjøpskontorene i blant annet store, statlige virksomheter, har sine kontor i Oslo, og at vi ikke oppdages derfra, aner Terje Feragen.
Kompetansen ble imidlertid både oppdaget og anerkjent av SRBG etter at det var søkt etter gode løsninger for støpearbeidene på Hålogalandsbrua.

Luftig

Dermed ble et Heatwork-aggregat heist opp nærmere 200 meter tirsdag for å bli tatt i bruk på toppen av brutårnene.
Vitalijus Zubrickas og Nikola Gerber fra Visinor Rehab var innleid for å bistå under de særdeles luftige arbeidene.
Salgsleder Tommy Larsen i Heatwork forteller dette om det som skjedde da de fikk besøk av en representant for den kinesiske entreprenøren: – Han hadde søkt på internett etter løsninger for betongstøp på vinteren. – Der fant han omtale av vårt produkt. Overraskelsen var stor da han oppdaget at det befant seg i Narvik, bare et kort stykke unna der brua bygges.
Etter at vedkommende hadde blitt fortalt om, og fått en presentasjon av utstyret, slo han til: – Han ville bruke det.

Lang erfaring med HeatWork og herding av betong

– Vi henviste ham derfor videre til Visinor; et selskap som har lang erfaring med å bruke utstyret. Blant annet i forbindelse med mastefundamenter til den nye høyspentlinjen fra Ofoten til Balsfjord.
Terje Feragen bekrefter Tommy Larsens opplysninger om at det kan være veldig mye tid som kan hentes inn med å tilføre varme.
Hvor mye temperatur betyr, beskriver Tommy Larsen på denne måten:
– Jeg har en standard som jeg forholder meg til. Den forteller at det tar 55 dager å oppnå 75 prosents herding av betongen om temperaturen er minus én grad. – Om temperaturen er 21 grader, tar det kun åtte dager.

Lang pause

Terje Feragen legger til: – Det som er viktigst er å få jevn temperatur i støpen. – Er det under fem minus skal det heller ikke støpes, så dermed kunne de risikert å måtte vente til våren om det ikke hadde vært metoder for å tilføre varme. Og i denne forbindelse jevn varme.– Det er nok fortsatt dyrere å støpe om vinteren enn om sommeren, men med utstyret som vi har brukt til fundamentene vet vi hele tiden hvordan temperaturen er både i og utenpå under herdingen.– «Cluet» er at det støpes inn sensorer i betongen, og dermed får vi en full kontroll på hele prosessen, forklarer han.
– Det finnes flere metoder å tilføre varme på, men om det lokalt blir for mye varme, kan også det ødelegge betongen, påpeker han.

Last ned PDF av Fremover