PEAB investerar grönt i byggvärme och betong

Grön investering för Peab

Peab Bjørn Bygg förväntar sig stora miljöfördelar när de nu använder mobila värmekraftverk på byggplatserna.

Entreprenören Peab Bjørn Bygg har tecknat ett avtal om att köpa 10 mobila värmekraftverk, så kallade HW 3600, och flera CliWi-system för uppvärmning av luft från Narvik-företaget HeatWork. Maskinerna används för bland annat tjältining, byggvärme, torkning av byggnader, härdning av betong och sanering av skador, allt med vätskeburen teknik.

− Detta är en stor, grön dag för oss i Peab Bjørn Bygg! Maskinerna ger stora miljöförbättringar och kommer bland annat att hjälpa oss att uppfylla nya miljökrav från offentliga leverantörer, säger VD Gro Skaar Knutsen i Peab Bjørn Bygg.

Ut med kokoverk
Investeringen gör det lättare för Peab Bjørn Bygg att uppnå målet om att
sluta använda kokoverk på byggplatserna. Kokoverk är en dieselgenerator som ger både stora CO2-utsläpp och lokal luftföroreningar.

− Vi ser fram emot att byta ut kokoverk med ny HeatWork-utrustning. De har vätskeburen värme som ger miljövänlig uppvärmning utan avgaser, lukt eller fukt in i byggnaden. Totalt kan vi nu uppnå en minskning av konsumtion och utsläpp på mellan 80 och 100 procent, poängterer Knutsen.

Revolutionera härdningsprocessen
Tre maskiner är redan på väg till Senja, där Peab bygger en ny, landbaserad fiskodlingsanläggning för SalMar. Den nya byggnaden får ett fotavtryck på över 13 000 kvadratmeter, och byggjobbet omfattar omfattande betongarbete. Maskinerna används både som energikällor och styrverktyg före, under och efter betonggjutning.

– Metoden ger oss full kontroll över härdningsprocessen och härdningstiden reduceras. Dessutom med en noggrannare temperatur- och härdningskontroll blir kvaliteten optimal under härdningen. Metoden kommer att säkerställa bättre framsteg och revolutionera härdningsprocessen för våra byggprojekt, sommar och vinter, säger Knutsen.

Mindre risk för skador
De återstående sju HW3600s kommer att distribueras efter behov på Peabs andra byggprojekt i regionen. Förutom att ge miljö-, kvalitets- och framstegsresultat bidrar de också positivt till anställdas säkerhet och arbetsliv.

− Genom att gjuta rör i betongdäcken kommer området att hållas isfritt och det kommer att bli betydligt mindre risk för skador. Samtidigt sparar vi både tid och kostnader i form av mindre borttagning av snö och täckning, säger Knutsen.

Lokal samhällsbyggare
Peab Bjørn Bygg är en lokal samhällsbyggare i Nord-Norge. Gro Skaar Knutsen säger at de alltid letar efter lokalt arbetskraft och lokala leverantörer för sina projekt.
− Vi är mycket nöjda med att vi hittade denna expertis på vår lokala marknad. Förutom att stödja det lokala näringslivet, garanterar det att systemet fungerar bra under de förutsättningar vi arbetar i och att tjänsten är lättillgänglig, säger hon.

Prisbelönad grön teknik
HeatWork är ett familjeägt företag med huvudkontor och fabrik i Narvik. Företaget har unik kompetens inom vätskeburen teknik och har vunnit flera priser för sina produkter.

− Naturligtvis är det med stor glädje och stolthet vi välkomnar Peab som kund, säger säljchef Tommy Larsen i HeatWork.

− Vi tror att HeatWorks totale värmekoncept är rett för Peab, med deras tydliga förväntningar på att minska utsläppen, höja sin gröna profil och driva sina projekt med god ekonomi, säger Larsen.

__
För mer information kontakta HeatWork Sverige:
Säljare Jesper Ekstrand
jesper@heatwork.com
Tlf: 070-314 9888

Pressmeddelande: Peab Norge AS
Kontaktperson Peab Bjørn Bygg:
Administrerende direktør Gro Skaar Knutsen
tlf. + 47 480 37 651