149 mastefundamenter ferdig støpt

Kilde: forskningsrådet.no. Les hele artikkelen her

Mastefundamenter. I løpet av to år er 149 mastefundamenter ferdig støpt

Visinor Narvik er blant firmaene som har tatt i bruk hele betongkonseptet til Heatwork. Selskapet har brukt 2 vintrer på å fundamentere den 55 kilometer lange strekningen fra Skjomen til Kvanndal.

– Vi har fem maskiner fra Heatwork i gang til enhver tid. Her har vi ikke lov å kjøre inn maskiner om sommeren, derfor må vi fundamentere om vinteren, sier Terje Feragen, daglig leder i Visinor Rehab as

149 master x 4 fundamenter
Til nå har mannskapet støpt, armert og forskalet 149 master x 4 fundamenter. Det gjenstår ett før de er ferdige.

– Disse maskinene gjør at vi kan holde det gående vinterstid uten å permittere våre medarbeidere. Vi bruker maskinene både til å varme opp grunnen før vi fundamenterer, holde riktig temperatur under og etter fundamenteringen. Vi flyr inn maskinene, monterer dem og lar dem stå cirka to dager, da er området isfritt og klart for fundamentering, sier Feragen.

Maskinene har gode sensorer. Det er helt nødvendig når de står alene ute på vidda i opptil to dager: Ved uregelmessigheter varsler sensorene og Feragens folk kan dra ut og se til maskinene.

– Maskinene er driftssikre og mer miljøvennlige enn andre metoder, og så virker de. Det er i grunnen det viktigste, sier Feragen.

Kunsten er å unngå at betongen fryser

– Med denne metoden har vi full kontroll på betongen både i forkant og underveis slik at betongen herder og unngår å fryse. Andre metoder har gitt oss vansker med overoppheting eller underoppheting, men med væskebåren oppvarming har vi riktig temperatur på betongen hele veien, i hele konstruksjonen, sier Feragen.

 

Kan være millioner å spare på vinterbygging
HW Concrete Systems